Dacă este necesar ca angajații tăi să își desfășoare activitatea în aer liber, în condiții vitrege de vreme și temperatură, va trebui să le asiguri toate condițiile necesare pentru ca aceștia să aibă parte de cât mai mult confort. În calitate de angajator, ai obligația de a le furniza acestora echipament de protecție împotriva frigului. Fiecare piesă din acest echipament trebuie să îndeplinească anumite standarde, care atestă faptul că este potrivită în cazul activităților desfășurate în anumite condiții și poate oferi protecția necesară, crescând gradul de confort al lucrătorilor.

Iată din ce ar trebui să fie compus echipamentul de lucru pentru sezonul rece. În funcție de natura exactă a companiei tale și de tipul de activități întreprinse de către lucrători, acesta poate fi modificat și personalizat.


De ce este important să porți echipament de protecție împotriva frigului?

Necesitatea purtării echipamentului de protecție împotriva frigului depășește cu mult simplul confort. Frigul extrem poate cauza apariția a diverse probleme de sănătate, precum hipotermia, care pot fi prevenite prin purtarea echipamentului adecvat. Angajații trebuie să fie în siguranță la locul de muncă, așa că este necesar să aibă parte de cele mai bune condiții care, în acest caz, sunt asigurate de un astfel de echipament.

Cu ajutorul acestuia, gradul de confort și de satisfacție va crește. Mai mult decât atât, s-ar putea observa și o îmbunătățire a performanței la locul de muncă. Personalul care lucrează în condiții de frig poate fi mai puțin productiv, din cauza disconfortului și a stresului termic. 

Asigurarea acestui tip de echipament este, în primul rând, o necesitate, dar și o obligație. Conform reglementărilor de sănătate și securitate în muncă, angajatorii sunt obligați să ofere echipament de protecție împotriva frigului pentru angajații care lucrează în medii cu temperaturi scăzute. Acesta trebuie să îndeplinească anumite standarde de siguranță, care include cerințe privind izolarea termică, impermeabilitatea sau rezistența la abraziune.


Îmbrăcăminte de lucru pentru iarnă

Îmbrăcămintea de lucru pentru iarnă este un element indispensabil pentru cei care muncesc în medii expuse la temperaturi scăzute. Aceasta asigură, în primul rând, protecție, dar și un grad ridicat de confort. Aceasta este realizată din materiale vătuite (căptușite), care au o bună capacitate de izolare și, astfel, previn pierderea de căldură corporală și opresc frigul din a pătrunde.       

Jachetele vătuite sunt realizate din materiale rezistente la apă și vânt și oferă un nivel ridicat de protecție. Acestea prezintă gulere, manșete elastice și căptușeală, care permit păstrarea căldurii în interior și asigură protecție împotriva vântului și precipitațiilor. Ele pot fi realizate și din materiale reflectorizante, care cresc nivelul de siguranță în timpul activităților de lucru desfășurate în condiții de lumină slabă, condiții specifice anotimpului rece.

Pantalonii vătuiți, la fel ca jachetele, sunt proiectați pentru a păstra căldura și a proteja împotriva frigului. Aceștia sunt realizați din materiale rezistente, impermeabile și sunt prevăzuți cu un strat de izolație termică. Pentru a completa echipamentul, ar putea fi necesare niște piese suplimentare, ca de exemplu o vestă vătuită. Aceasta poate oferi protecție termică suplimentară sau poate fi purtată ca echipament de sine stătător în condiții mai puțin vitrege, oferind mai multă libertate de mișcare.

Îmbrăcămintea de lucru pentru iarnă asigură o izolație termică eficientă, protejând organismul de temperaturile scăzute și asigurând un nivel de confort adecvat pentru ca lucrătorii să-și poată desfășura activitatea în condiții optime.


Încălțăminte de lucru pentru iarnă

Încălțămintea de protecție pentru sezonul rece este esențială în orice domeniu de activitate, dar cu precădere în construcții, agricultură, pescuit sau în alte sectoare unde angajații sunt expuși la frig pentru perioade îndelungate. Bocancii de protecție sunt o opțiune populară, cu modele ce pot include caracteristici precum izolație termică, rezistență la apă și talpă antiderapantă. Numeroase accidente de muncă, mai ales când vine vorba despre activități în aer liber, sunt cauzate de căderi, alunecări sau împiedicări. Prin urmare, bocancii de protecție pot reduce semnificativ riscul de accidente în condiții de iarnă. 

Cizmele de protecție sunt o altă opțiune eficientă pentru sezonul rece. Acestea sunt realizate din materiale impermeabile și pot face față cu brio condițiilor vitrege de vreme, cum ar fi ploi, noroi, zăpadă etc. Ele pot avea și talpă antiderapantă, un grad mare de rezistență și oferă protecție sporită pentru gleznă.

Iată câteva caracteristici pe care ar trebui să le aibă încălțămintea de protecție pentru iarnă:

  • Izolație termică: pentru a menține picioarele calde în condiții de temperaturi scăzute;
  • Rezistență la apă: pentru a preveni pătrunderea apei sau a zăpezii în încălțăminte;
  • Talpă antiderapantă: pentru a preveni alunecările și căderile pe suprafețe alunecoase.


Alte accesorii

O componentă esențială a echipamentului de protecție împotriva frigului o reprezintă accesoriile. Acestea pot părea neimportante, dar pot face diferența între o zi de muncă plină de confort și una în care frigul afectează sănătatea și performanța angajaților.

Echipamentul pentru cap este crucial în lupta împotriva frigului. O cantitate semnificativă din căldura corporală se poate pierde prin această regiune, așa că este nevoie de protecție sporită. Așadar, căciulile și cagulele sunt accesorii importante pentru protejarea capului și a feței.

Mănușile de protecție sunt la fel de importante. Acestea trebuie să fie suficient de călduroase pentru a preveni degerăturile, impermeabile dar și suficient de flexibile pentru a permite mișcarea degetelor.

Ochelarii de protecție sunt adesea neglijați, dar sunt extrem de importanți. Pot proteja ochii împotriva radiațiilor UV și a strălucirii luminii reflectate de zăpadă și gheață. În plus, aceștia pot proteja împotriva vântului și a precipitațiilor.


Ce standarde de protecție trebuie să îndeplinească echipamentul purtat în sezonul rece?

Echipamentul împotriva frigului trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a putea oferi o protecție eficientă. Aceste standarde sunt stabilite la nivel internațional și sunt recunoscute și respectate în întreaga lume. Iată care sunt parametrii principali pe care trebui să îi îndeplinească echipamentul din această categorie.

Standardul EN342 se referă la protecția împotriva frigului la temperaturi de -20, -30 și -40 de grade Celsius. Acesta evaluează capacitatea de izolare termică a îmbrăcăminții în condiții de mișcare sau fără mișcare, permeabilitatea sau respirabilitatea țesăturilor și rezistența la pătrunderea apei. 

  

Izolare Termica: îmbrăcămintea este testată pe un manechin în mișcare. Se măsoara cantitatea de energie pe metru pătrat necesară pentru a menține căldura. Cu cât indicele este mai mare cu atât este mai bun produsul.

Permeabilitatea aerului: permeabilitatea aerului masoară ușurința cu care aerul poate trece prin material. Exista 3 clase, de la 1 la 3. Cu cât este mai mare clasa, cu atât este mai bun rezultatul.

Rezistenta la penetrarea apei: un test opțional este rezistența la penetrarea apei care are două nivele de performanță, 1 sau 2. Dacă produsul nu e testat, este marcat cu X.


Standardul EN343 este specific pentru îmbrăcămintea de protecție împotriva ploii. Acesta evaluează rezistența la pătrunderea apei și respirabilitatea. Îmbrăcămintea care îndeplinește acest standard este concepută pentru a proteja lucrătorii împotriva condițiilor de vreme umedă și ploioasă, având un grad mare de impermeabilitate și menținând în același timp un nivel adecvat de respirabilitate.
 

Standardul EN 343 are două valori ale nivelului de protecție: impermeabilitatea (de la 1 la 3), și respirabilitatea (de la 1 la 3).

Standardul EN 343:2019 are trei valori ale nivelului de protecție: impermeabilitatea (de la 1 la 4), respirabilitatea (de la 1 la 4) iar a treia arată dacă produsul a fost testat pentru ploi torențiale, sau nu (X). Metoda de testare pentru al treilea parametru este în conformitate cu standardul EN 14360: articolele de îmbrăcăminte sunt așezate pe manechine de înregistrare date și sunt expuse la simularea unor precipitații de 450 litri/mp/h timp de cel puțin o oră.


Standardul EN 20471 (care a înlocuit vechiul standard EN471) este specific tipului de îmbrăcăminte reflectorizantă, de înaltă vizibilitate. Echipamentul de protecție care îndeplinește acest standard este proiectat pentru a face purtătorul vizibil în toate condițiile de lumină.


Există trei clase specifice acestui standard, de la condiții de vizibilitate de bază până la un grad sporit de protecție oferită. Acestea sunt importante pe timp de iarnă, deoarece precipitațiile sau ceața pot perturba vizibilitatea iar în sezonul rece ziua este mai scurtă și orele de lucru sunt și în perioade ale zilei în care este întuneric sau semiîntuneric.

Clasa 3 este nivelul cel mai ridicat de vizibilitate. Îmbrăcămintea HiVis de clasă 3 este folosită de lucrătorii din preajma autostrăzilor și aeroporturilor, unde vitezele sunt cele mai mari. Îmbrăcămintea HiVis de clasă 2 este purtată de lucrătorii care lucrează in preajma drumurilor publice din localități sau din afara lor. Îmbrăcămintea de clasă 1 are nivel minim de vizibilitate. 


Echipamentul de lucru pentru protecție împotriva frigului nu doar că asigură un confort termic sporit pentru angajați, dar este esențial în menținerea sănătății și securității la locul de muncă în sezonul rece. De la îmbrăcăminte vătuită, încălțăminte adecvată și până la diferite accesorii, un echipament complet și respectarea standardelor de protecție sunt esențiale. Nu uita că orice angajator are datoria de a asigura cele mai bune condiții pentru angajații săi, care includ și un astfel de echipament.