Pentru profesioniștii din domeniul securității în muncă, anul 2023 a adus modificări în standardul ce se referă la unele dintre cele mai utilizate echipamente individuale de protecție, încălțămintea de siguranță.

Pentru producătorii de încălțăminte de siguranță standardul EN ISO 20345:2022 a devenit obligatoriu din martie 2023, însă vechile certificate, conform EN ISO 20345:2011, obținute înainte de luna martie, ramân valabile până la data exiprării lor, adică nu mai mult de 5 ani. Ca urmare treptat, caracteristicile și modul de marcare a încălțămintei de siguranță se vor schimba.

Prezentul articol e destinat celor care asigură protecția muncii în companii, repectiv specialiștilor HSE, SSM, HR, achizitii, sefi de șantier sau secții de producție, antreprenori, etc.

Pe scurt principalele modificări aparute în standardul EN ISO 20345:2022 față de vechiul standard EN ISO 20345:2011 se referă la:

Categorii noi de protecție pentru încălțămintea impermeabilă (WR=water resistant):

o   S6 (S2 + WR),

o   S7 (S3 + WR).

Categorii noi de protecție, S1PL, S1PS, S3L, S3S, S5L, S5S, S7L, S7S, pentru încălțămintea cu talpă cu lamelă antiperforare din materiale nemetalice:

o   PL – rezistență antiperforare testată cu un cui de diametru 4.5mm,

o   PS – rezistență antiperforare testată cu un cui de diametru 3.0mm.

Modificări la testarea și marcarea rezistenței la alunecare: nu mai există marcajele SRA, SRB, SRC. Cerința de nealunecare pe plăci ceramice acoperite cu detergent spumant este, de acum, obligatorie pentru orice încălțăminte care e marcată ca având standardul EN ISO 20345:2022.

Au aparut optionale noi:

o   WPA (Water Penetration and Absorption) este fostul WRU (Water Resistent Upper),

o   SR (Slip Sresistance) rezistența la alunecare pe placă ceramică acoperită cu gliecerină,

o   SC (Scuff Cap) protecția la abraziune a vârfului încălțămintei,

o   LG (Ladder Grip) antialunecare și stabilitate la lucrul pe scări,

o   FO rezistența tălpii la hidrocarburi (Fuel and Oil) devine cerință opțională.

 

Categorii noi de protecție pentru încălțămintea impermeabilă

La categoria de încăltamintea de exterior folosită și în timpul precipitațiilor sau in medii umede din interior, practica a demonstrat că vechea opțiunea WRU (Water Resistant Upper = rezistența carâmbului la apă minimum 60 minute) pe care o aveau categoriile S2 și S3, nu mai era suficientă. Utilizatorii au nevoie de încălțăminte WR (Water Resistant) adică complet impermeabilă, nu doar 60 de minute, însă să nu fie cizme de cauciuc sau cizme din PVC (categoriile de încălțăminte S4 si S5).

Ca urmare în standardul EN ISO 20345:2022 au apărut categoriile de încălțăminte impermeabile S6, încălțăminte S2 dar impermeabilă, si S7 care e încălțăminte S3 impermeabilă. Diferenta dintre S6 și S7 este că S7 are și lamelă de protecție antiperforație in talpă.

Puteți face o comparație intre diferitele categorii de protecție pentru încălțămintea de lucru, consultând tabelul din imagine.


 

Categorii noi pentru încălțămintea cu lamelă nemetalică

Conform standardului vechi, EN ISO 20345:2011, categoriile de încălțăminte cu protectie la perforarea tălpii sunt S1P, S3 si S5. S-a simtit nevoia diferențierii între tălpile cu lamelă antiperforare metalică și tălpile care sisteme antiperforare din materiale nemetalice (de exemplu din kevlar). Mai mult, la tălpile cu protecție antiperforare din materiale nemetalice sunt două subcategorii în funcție de diametrul cuiului cu care se testează talpa:  PL – rezistență antiperforare testată cu un cui de diametru 4.5mm, respectiv PS – rezistență antiperforare testată cu un cui mai subțire, de diametru de 3.0mm.

Astfel au aparut categorii noi :

  • din vechiul S1P au rezultat: S1P care ramâne doar pentru talpă cu lamelă metalică, și apar S1PL, S1PS pentru talpă cu protecție antiperforare nemetalică;
  • din vechiul S3  au rezultat: S3 care ramâne doar pentru talpă cu lamelă metalică, și apar S3L, S3S pentru talpă cu protecție antiperforare nemetalică;
  • din vechiul S5 au rezultat: S5 care ramâne doar pentru talpă cu lamelă metalică, și apar S5L, S5S pentru talpă cu protecție antiperforare nemetalică;
  • noua categorie S7 este doar pentru talpă cu lamela metalică, iar S7L si S7S sunt pentru talpă cu protecție antiperforare nemetalică.

 

Modificări la testarea și marcarea rezistenței la alunecare

In standardul vechi încălțămintea era marcată cu SRA dacă trecea testul de alunecare pe plăci ceramice acoperite cu SLS (SLS sau NaLS = lauril sulfat de sodiu = detergent spumant), cu SRB dacă trecea testul de alunecare pe podea de oţel acoperită cu glicerină (grăsimi) și cu SRC dacă era SRA + SRB.

În noul standard rezistența la alunecare nu mai are un simbol separat (cum era SRA, SRB, SRC) ci este obligatorie, find cerință de bază. Testul care se face obligatoriu este doar cel de alunecare pe plăci ceramice acoperite cu SLS (detergent spumant).

Optional se poate testa alunecarea pe o placa ceramică acoperită cu gliecerină, iar încălțămintea care trece acest test optional va fi marcata cu SR (Slip Resistance).

 

Protecții opționale noi

WPA (Water Penetration and Absorption) este fostul WRU (Water Resistent Upper) care a fost redenumit. Se referă la încălțămintea cu carâmb din piele sau alte materiale care în timp pot fi penetrate de apă. Se testează daca încălțămintea rezistă cel puțin 60 de minute la penetrarea apei (< 30%)

SR (Slip Resistance) rezistența la alunecare pe placă ceramică acoperită cu gliecerină. Dacă rezistența la alunecare pe plăci ceramice acoperite cu detergent spumant (SLS) a devenit cerință obligatorie, alunecare pe glicerină e un test optional în noul standard. Dacă încălțămintea trece testul ea va fi marcată cu SR

SC (Scuff Cap) protecția la abraziune a vârfului încălțămintei e o optiune utilă pentru cei care lucrează in medii dificile iar vârful pantofului riscă să se degradeze prin lovirea repetată de obstacole, pietriș, etc. Nu e același lucru cu bombeul de protecție care protejează la strivire degetele piciorului. SR protejează pantoful să nu se degradeze.

LG (Ladder Grip) antialunecare și stabilitate la lucrul pe scări. Pe lângă proprietațile bune antialunecare, încălțămintea marcată cu LG are și extremitățile tălpii intărite pentru a asigura o stabilitate bună atunci când lucrătorul e pe o scară.

FO (Fuel and Oil) rezistența tălpii la acțiunea hidrocarburilor, combustibili sau uleiuri. Dacă în standardul vechi EN ISO 20345:2011 această protecție era obligatorie pentru categoriile de protecție de la S1 la S5, în standardul nou FO devine cerință opțională. Evident că producătorii au deja tehnologiile de producție adaptate la această cerință iar poliuretanul și cauciucul, din care se fac majoritatea tălpilor, o respectă. Ca urmare, chiar dacă cerința a devenit opțională, vom beneficia de ea și de acum încolo, la marea majoritate a încălțămintei de protecție.