Accidentele de munca pot avea consecinte semnificative asupra capacitatii muncitorilor de a-si desfasura activitatile profesionale. Mai mult, incidentele care implica picioarele pot limita in mod serios mobilitatea acestora. In acest context, incaltamintea de protectie este obligatorie pentru lucratorii expusi zilnic la riscul de accidentare a picioarelor. In acest articol, puteti descoperi mai multe despre categoria S3 pentru incaltamintea de protectie, precum si alte informatii utile.

 

Incaltaminte de protectie cu bombeu - standard EN ISO 20345 : 2011

 

Incaltamintea de siguranta (“S”, de la safety) care respecta standardul EN ISO 20345:2011 este special conceputa pentru proteja picioarele lucratorilor in medii de lucru periculoase. Standardul EN ISO 20345:2011 specifica cerintele de baza si suplimentare (optionale) pentru incaltamintea de siguranta utilizata in scopuri generale.

Incaltamintea de siguranta are bombeu si va protejeaza impotriva:

·        unui impact de 200 J, cum ar fi un obiect de masa 20kg care cade de la 1 metru inaltime;

·        riscului de strivire cu o incarcare de 15 kN (adica aproximativ 1500 kg).

Incaltamintea de protectie cu bombeu este proiectata sa protejeze picioarele impotriva accidentelor si riscurilor in medii de lucru precum constructii, industria petroliera sau industria grea.


Caracteristici  incaltaminte de protectie S3 


Pentru a rezista la socurile mecanice, inaltamintea de protectie S3 are urmatoarele caracteristici:

·        bombeu rezistent la impact, care poate proteja picioarele lucratorilor impotriva unui impact de pana la 200J sau o strivire de 15kN (aproximativ 1500kg);

·        proprietati antistatice care previn acumularea de electricitate statica pe suprafata incaltamintei, protejand lucratorul impotriva descarcarilor electrostatice;

·        talpa antiderapanta asigura aderenta mai buna, minimizand riscul de alunecare si cadere, chiar si pe suprafete umede sau alunecoase;

·        talpa este rezistenta la penetrare, protejand utilizatorul impotriva obiectelor ascutite.

·        carambul este rezistent la absorbtia apei, minimum 60 de minute, mentinand picioarele uscate si confortabile chiar si in medii umede;

·        zona calcaiului este inchisa, oferind o protectie sporita pentru aceasta zona sensibila a piciorului;

·        energia este absorbita in zona calcaiului, asigurand confortul celor care se deplaseaza mult in timpul lucrului;

 

Beneficiile folosirii incaltamintei de protectie S3

 

Beneficiile folosirii incaltamintei de protectie S3 sunt numeroase:

Ofera protectie impotriva accidentelor: incaltamintea de protectie S3 este conceputa pentru a proteja muncitorii impotriva potentialelor accidente la locul de munca. Unul dintre cele mai importante elemente de protectie este bombeul rezistent la impact care, asa cum am mentionat si mai sus, poate rezista la un impact de 200J si o incarcatura de strivire de 15kN.

Imbunatateste siguranta muncitorilor pe parcursul zilei de lucru: talpa anti-derapanta ofera o aderenta mai buna pe suprafetele alunecoase, reducand riscul de alunecare si de cadere. De asemenea, partea inchisa din zona calcaiului si proprietatile antistatice ajuta la prevenirea accidentelor si la protejarea picioarelor.

Asigura confortul pe parcursul zilei: incaltamintea de protectie S3 nu ofera doar siguranta, ci si confort. In zona calcaiului se absoarbe energia, iar acest lucru ajuta la ameliorarea presiunii si la prevenirea oboselii in timpul orelor de lucru. Astfel, muncitorii se pot concentra mai bine pe sarcinile lor.

Este rezistenta la umezeala: incaltamintea de protectie S3 are rezistenta la absorbtia apei timp de 60 de minute, ceea ce o face ideala pentru utilizare in conditii umede sau in medii in care exista probabilitatea de a intra in contact cu apa. Acest aspect contribuie la mentinerea picioarelor uscate si la prevenirea potentialelor probleme de sanatate asociate cu umiditatea, cum ar fi micozele.

 

Exemple de situatii in care este necesară incaltamintea de protectie S3

 

Incaltamintea de protectie S3 este potrivita pentru lucratorii din diverse domenii in care exista riscuri pentru siguranta picioarelor. Mai jos gasiti cateva exemple:

·        Lucrul in medii cu risc de cadere a obiectelor grele (in constructii, depozite sau industrii grele).

·        Activitati in medii umede sau cu substante periculoase.

·        Activitati care implica miscare pe suprafete alunecoase.

·        Lucrul in medii cu risc de descarcari electrice.

 

Alte categorii de protectie pentru incaltamintea de siguranta  



Standardul  EN ISO 20345 : 2011 este un sistem de clasificare care defineste nivelul de protectie oferit de incaltaminte in functie de caracteristicile sale specifice. In afara de categoria S3, exista si alte niveluri de protectie:

 

Categoria S1 și categoria S1P

Incaltaminteade protectie de categorie S1 are urmatoarele caracteristici de baza:

·        un bombeu rezistent la impact;

·        talpa anti-derapanta, minimizand riscul de alunecare si cadere;

·        zona de acoperire a calcaiului este inchisa, ceea ce ofera protectie suplimentara pentru aceasta parte a piciorului;

·        absorbtia energiei in zona calcaiului pentru a reduce impactul asupra articulatiilor;

·        proprietati antistatice.

Diferenta principala dintre incaltamintea de protectie S1 si S1P consta in prezenta unei caracteristici suplimentare la incaltamintea S1P: talpa rezistenta la penetrare. Aceasta inseamna ca talpa impiedica patrunderea obiectelor ascutite, oferind astfel un nivel suplimentar de protectie. Aceasta face incaltamintea de protectie S1P potrivita pentru lucratorii expusi la riscul de a calca pe obiecte ascutite, cum ar fi cuie sau fragmente de sticla.

Descoperiti in acest articol standardele ISO/EN pentru incaltaminte de siguranta, incaltaminte de protectie si de lucru

 

Categoria de protectie S2

Categoria S2 pentru incaltaminte de protectie are urmatoarele caracteristici:

·        are un bombeu care indeplineste cerintele de rezistenta la compresie si impact;

·        talpa este antiderapanta;

·        zona de acoperire a calcaiului este inchisa;

·        absorbtie a energiei in zona calcaiului;

·        are proprietati antistatice;

·        in ceea ce priveste rezistenta la penetrarea si absorbtia apei, incaltamintea de protectie S2 poate oferi protectie timp de 60 de minute.

Incaltamintea de protectie S2 este recomandata lucratorilor din industria alimentara, industria farmaceutica sau orice alt mediu de lucru care implica riscuri de impact, alunecare sau contact cu lichide.

Categoria de protectie S2 este similara cu S3, insa nu are lamela de protrectie in talpa, lucratorii nefiind expusi riscurilor de a calca pe obiecte ascutite (cuie, sticla, span, etc.)

 

Categoria de protectie S4

Categoria S4 pentru incaltamintea de siguranta este specifica cizmelor de cauciuc si are urmatoarele caracteristici:

·        bombeu rezistent la impact si compresie;

·        talpa anti-derapanta;

·        absorbtia energiei in zona calcaiului;

·        proprietati antistatice;

·        rezistenta la penetrarea si absorbtia apei fara limita de timp.

Exemple de situatii de munca in care este recomandata incaltamintea de protectie S4 includ lucrul in industria chimica, alimentara, agricultura sau orice alt mediu in care exista riscul de cadere a obiectelor grele, expunere la substante chimice sau contact cu lichide periculoase.

 

Categoria de protectie S5

Incaltamintea din aceasta categorie  este prevazuta cu:

·        bombeu rezistent la impact;

·        talpa anti-derapanta;

·        zona de acoperire a calcaiului inchisa;

·        absorbtia energiei in zona calcaiului;

·        proprietati antistatice;

·        rezistenta la penetrarea si absorbtia apei fara limita de timp;

·        talpa in relief si rezistenta la penetrare.


Va incurajam sa explorati catalogul nostru pentru incaltaminte de protectie si sa alegeti produsele perfecte pentru echipa dumneavoastra!