De la inceput trebuie spus ca mastile de unica folosinta N95, KN95 sau FFP2 inseamna cam acelasi lucru: sunt semimasti profesionale, de unica folosinta, care au rolul de a-l proteja pe cel care le poarta de particule fine de praf si vapori. Pana la coronavirus, acestea se foloseau in productie, constructii, amenajari. Din ianuarie 2020 cererea mare este pentru protectia impotriva coronavirusului, iar productia la nivel global nu a fost dimensionata pentru asemenea volume.

Spre deosebire de mastile chirurgicale care protejeaza pacientul de respiratia cadrului medical, mastile FFP il protejeaza pe cel care le poarta.

Semimasca de unica folosinta pentru particule o gasiti sub denumiri diferite pentru ca, in lume, exista standarde diferite pentru aproximativ aceleasi cerinte:

  • N95 - dupa standardul american;
  • KN95 - dupa standardul chinezesc;
  • FFP2 - dupa standardul european.

Sunt cateva mici diferente nesemnificative intre FFP2, N95 si KN95 (vezi aici) insa materialul din care e fabricata masca FFP sau N95, sau KN95, e acelasi de cele mai multe ori, pentru ca producatorul fabrica milioane de masti si le produce astfel incat sa le poata vinde in orice tara din lume si sa respecte toate standardele, indiferent de continent.

Trebuie spus ca, pe langa mastile FFP2, care retin 95% dintre particule, exista si FFP1 (care retin 80% dintre particule), dar si FFP3 care retin 99% dintre particule. FFP3 filtreaza cel mai bine, insa si rezistenta la respiratie este cea mai mare. Ca urmare,  in cazul in care masca e folosita intr-o activitate dinamica iar persoana care o poarta are nevoie de un flux mai mare de oxigen pentru ca face efort fizic, atunci o masca cu o protectie prea mare (FFP3) poate fi obositoare si chiar periculoasa,  iar cel care o poarta va prefera mai degraba sa renunte la ea, decat sa ramana fara aer.

Pentru personal medical care trateaza pacienti cu COVID-19, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda masti de unica folosinta FFP2/N95 (detalii aici).

Un aspect important care trebuie mentionat, chiar daca pare evident, este ca mastile de unica folosinta sunt ... de unica folosinta. Evident ca, daca folosesti masca ca sa slefuiesti un perete sau un gard, e foarte probabil sa iti asumi riscul de a folosi si a doua zi aceeasi masca FFP.

Dar daca lucrezi intr-un spital cu pacienti infectati cu Coronavirus, trebuie sa ai in vedere ca masca a fost proiectata si testata sa fie folosita o singura data. Daca o dezinfectezi, daca o fierbi, daca o lasi la sa se usuce, ea nu va mai avea aceleasi proprietati de filtrare,  si nici de etansare/pliere pe fata. Si atunci inspiri aer contaminat, si nici nu iti dai seama ca esti neprotejat.

In documentul emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii e spus foarte clar (pag.2, jos) “do not re-use single-use masks”.

In acelasi document e precizat foarte clar, chiar in ultimul paragraf ca, pentru protectia de coronavirus, “mastile din material textil (de exemplu bumbac sau tifon) nu sunt recomandate sub nicio forma”.

Au aparut in ultima vreme foarte multe initiative care, dorind sa ajute, pot pune in pericol viata personalului medical si a pacientilor. Daca nu ai legatura cu domeniul medical si nu intri in contact cu pacienti ce au coronavirus, poti purta astfel de masti de bumbac. De exemplu ca sa nu inspiri aer prea rece, sau impotriva prafului de pe strada, sau ca sa mai diminuezi efectul poluarii din aglomerarile urbane, sau daca chiar crezi ca nu te vei putea abtine sa duci mana la gura sau la nas.... atunci poti folosi masca din bumbac. Dar sa ii dai unui medic o masca textila “reutilizabila” ca sa se protejeze de coronavirus, pe motiv ca “tot e mai bine decat nimic”, e ca si cand i-ai da unui parasutist un rucsac cu un cearceaf, spunandu-i ca “e mai bine decat nimic”. Un fals sentiment de protectie e mult mai periculos decat daca medicul ar sti din capul locului ca nu are protectie deloc.

Oricum FFP2 e obligatoriu pentru cadrele medicale atunci cand fac proceduri generatoare de aerosoli, cum ar fi intubatia traheala, ventilatia non-invaziva, traheotomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubație și bronhoscopie. Pentru celelalte activitati din spital, daca chiar nu exista FFP2, decat folosirea unei masti inutile confectionate din bumbac, care da un sentiment de falsa siguranta, mai bine se acorda o atentia excesiva respectarii regulilor general valabile in comunitate (distanta, igiena mainilor, igienizarea spatiului de lucru si a cailor de acces, evitarea atingerii nasului si a gurii, schimbarea echipamentului de lucru la sfarsitul zilei, etc.).


In video-ul de mai jos este prezentat modul in care se fixeaza corect pe figura masca FFP2 / N95 / KN95.