Vrei sa te protejezi de Covid-19 purtand manusi de unica folosinta?

Purtate ca masura de protectie impotriva Covid-19, manusile de unica folosinta ii dau utilizatorului o falsa senzatie de protectie: daca ai atins telefonul cu manusile de unica folosinta contaminate si apoi iti duci telefonul la ureche, vei raspandi agentii patogeni pe o suprafata destul de mare. Acelasi lucru se intampla daca iti duci mainile la fata cand porti manusi de unica folosinta si acestea sunt contaminate. In plus, trebuie sa fii foarte atent cand iti scoti manusile de pe maini astfel incat microorganismele sa ramana in manusi si sa nu ajunga pe manecile hainelor, pe maini sau pe incheieturi.

Neaparat spala-te pe maini inainte de a-ti pune manusile de unica folosinta si de fiecare data dupa ce ti-ai dat jos manusile.




Tine cont ca pielea incepe sa transpire rapid sub manusile de unica folosinta si creeaza astfel un climat propice bacteriilor si virusilor. Intr-un timp scurt, manusile acumuleaza mai multe bacterii decat mainile proaspat spalate.

Ai nevoie de manusi de unica folosinta in bucatarie, cand pregatesti mancarea? Sau in service auto, cand lucrezi cu uleiuri? In vopsitorii? In industria alimentara? In spital?

Materialul din care sunt confectionate manusile de unica folosinta trebuie ales in functie de industria in care le folosesti:

  • Cele mai ieftine manusi de unica folosinta sunt cele din vinil, manusile din nitril sunt cele mai scumpe, iar latex-ul reprezinta varianta de mijloc.
  • Cele mai rezistente manusi sunt cele din latex si nitril, cele din vinil nu se recomanda pentru activitati de genul incarcare sau descarcare marfa.

Manusile din latex

Latexul este cauciucul natural extras din arborele de cauciuc intalnit in Asia de Sud-Est si Africa, o componenta des intalnita atat in fabricarea consumabilelor medicale (manusi, seringi, stetoscoape) cat si a produselor de larg consum (pantofi sport, jucarii, suzete, etc).

Poate provoca alergii persoanelor expuse frecvent la produsele din cauciuc (personal medical, muncitorii din fabrici de cauciuc), dar si persoanelor alergice la avocado, kiwi, nuci, piersici (proteina numita profilina se regaseste in latex, polen si fructe).

Nu este rezistent la substante chimice si solventi.

Manusile de unica folosinta din latex au punctaj maxim la capitolul “confort”

Sunt recomandate celor care sunt nevoiti sa poarte manusi de unica folosinta perioade lungi de timp. Se muleaza foarte bine pe maini, ofera maxima dexteritate si in plus sunt prietenoase cu mediul, biodegradabile.

Manusile din nitril

Nitrilul este cauciucul sintetic foarte rezistent la uleiuri si substante chimice, rezistent la   intepare. Mai scump decat latex-ul, are avantajul ca nu provoaca alergii.

Manusile de unica folosinta din nitril au punctaj maxim la capitolul “intepare”, fiind recomandate personalului medical care lucreaza cu ace sau bisturie, sau celor din saloanele de tatuaj.

Manusile de protectie din nitril sunt rezistente la rupere si substante chimice, se folosesc intr-o gama larga de industrii, incepand cu industria alimentara, industria cosmetica, si pana la uzul industrial.

Manusile din vinil

Vinilul este cel mai ieftin material folosit in fabricarea manusilor de unica folosinta.

Nefiind la fel de rezistente ca si latexul sau nitrilul, manusile de protectie din vinil sunt foarte des folosite in industria alimentara, acolo unde riscurile sunt minime si protectia la intepare si cea la substante chimice nu sunt necesare.

Poarta marimea potrivita

Daca manusile de unica folosinta sunt prea stranse pe maini, vei simti ca iti obosesc mainile sau se inrosesc. Daca manusile sunt prea largi, exista pericolul sa nu te protejeze. Sunt disponibile o varietate de marimi, incepand cu XS (extra small) si pana la XXL (extra extra large).

Istoria manusilor de unica folosinta

In medicina moderna, o operatie in care medicii nu poarta manusi de unica folosinta este de neconceput. Totusi, primele manusi de unica folosinta au aparut in 1889. Primele manusi de unica folosinta din latex au fost fabricate de Ansell in 1964, dupa aproape 20 de ani de cercetari.

Primele manusi de unica folosinta din nitril au aparut pe piata la mijlocul anilor 1990, dovedindu-se a fi mult mai rezistente la substante chimice decat manusile din latex.

Piata globala de manusi de unica folosinta este in continua crestere, printre cei mai importanti producatori numarandu-se Ansell Healthcare Products LLC, Kossan Rubber Industries Bhd., Hartalega Holdings Berhad, Cardinal Health, Inc., Adventa Berhad, Dynarex Corporation, MRK Healthcare Private Limited, Rubberex Corporation Bhd., Semperit AG Holding, Shield Scientific B.V., Supermax Corporation Berhad, Top Glove Corporation Bhd.