În construcții și logistică, siguranța și protecția angajaților sunt mereu priorități majore. Cu riscuri variate, de la echipamente și mașini grele la medii de lucru cu vizibilitate redusă, creșterea nivelului de siguranță devine imperativă.

În sezonul rece, una dintre cele mai eficiente modalități prin care vă puteți proteja în timp ce lucrați este să investiți în salopete reflectorizante de iarnă. Citiți acest articol și aflați din ce materiale sunt fabricate, ce caracteristici au și de ce sunt potrivite în special pentru cele două industrii!


Salopetele reflectorizante de iarnă: caracteristici și beneficii

Salopetele de iarnă fac parte din echipamentul individual de protecție pentru lucrătorii din diverse industrii, inclusiv construcții și logistică, contribuind la siguranța, eficiența și confortul acestora în timpul activităților desfășurate în medii de lucru dificile și condiții meteo reci. În funcție de model, salopetele reflectorizante de iarnă sunt fabricate dintr-o combinație de materiale foarte rezistente și au o serie de caracteristici specifice. 


Materialele utilizate la fabricarea salopetelor reflectorizante de iarnă

  1. Materialul exterior poate fi compus din 100% poliester sau bumbac, cu un strat din fibră Oxford 300D - un material robust, rezistent la abraziune și extrem de durabil- și un strat de poliuretan, rezistent la pete. În cazul salopetelor din bumbac, acestea au o greutate a materialului de 260g/mp, fiind durabile, rezistente la abraziune, plăcute la atingere și groase. 
  2. Căptușeala salopetelor este la rândul său realizată tot din poliester, care adaugă un nivel suplimentar de confort și izolare termică.
  3. Țesătura de umplere este un element-cheie, întrucât contribuie la menținerea căldurii. Acest material este, de obicei, fabricat din 100% poliester și are o densitate între 160g/mp și 170g/mp. Cu cât densitatea materialului de umplere este mai mare, cu atât izolarea termică a salopetei este mai eficientă. 
  4. Țesătura de contrast, adică elementele reflectorizante, sunt realizate 100% din nailon. Acesta este recunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa, fiind apreciat și pentru proprietățile sale de rezistență la apă. Astfel, benzile reflectorizante vor avea un comportament bun de-a lungul timpului, fără să-și piardă din culoare. 


Caracteristicile salopetelor reflectorizante de iarnă


Salopetele de iarnă reflectorizante sunt concepute cu o serie de caracteristici esențiale pentru lucrătorii din industriile de construcții și logistică. Acestea sunt de obicei impermeabile și rezistente la apă, având cusături sigilate pentru a preveni pătrunderea apei. Această caracteristică le face ideale pentru mediile de lucru în aer liber unde lucrătorii pot fi expuși la diverse condiții meteorologice. 

Salopetele de iarnă sunt concepute pentru a oferi un nivel ridicat de confort și mobilitate. Deschiderile laterale ajustabile, aplicațiile elastice, căptușeala si întăriturile in zona genunchilor permit lucrătorilor să se miște liber și să își îndeplinească sarcinile eficient. 

Numeroasele spații de depozitare reprezintă o altă caracteristică utilă a salopetelor de iarnă. Buzunarele multiple, inclusiv buzunarul pentru telefon, buzunarul pentru riglă și buzunarele pentru genunchiere, oferă un spațiu de depozitare convenabil pentru uneltele și echipamentele esențiale.

Aflați și: De ce vestele vătuite sunt un must-have al sezonului rece


Beneficiile salopetelor reflectorizante de iarnă


Atât în construcții, cât și în logistică, lucrătorii sunt expuși unei palete largi de riscuri de accidentare și îmbolnăvire (riscuri mecanice, electrice, fizice, chimice etc.) De aceea, este deosebit de important la echipa dumneavoastră să fie echipată corespunzător. Una dintre cele mai eficiente modalități prin care vă puteți proteja în timpul orelor de lucru este să investiți în salopete reflectorizante. Acest tip de îmbrăcăminte vă poate aduce beneficii semnificative, precum: 

  • protecție împotriva intemperiilor: proprietățile salopetelor oferă protecție împotriva frigului și umezelii, reducând riscul de îmbolnăvire;
  • durabilitate: materialele utilizate la fabricarea salopetelor asigură o performanță de lungă durată, chiar și în medii de lucru dificile;
  • confort: salopetele sunt concepute să asigure confort și ușurință în mișcare, oferind posibilitatea lucrătorilor să își îndeplinească sarcinile în mod eficient;
  • vizibilitate ridicată: materialele fluorescente și reflectorizante ale salopetei conferă lucrătorilor o vizibilitate sporită. Accesați acest articol pentru mai multe informații despre îmbrăcămintea de înaltă vizibilitate!;
  • design funcțional: salopetele au o mulțime de buzunare, oferind spații de depozitare convenabile pentru unelte și obiecte personale. 


Siguranța personalului din industriile de construcții și logistică pe timp de iarnă

Iarna aduce cu sine o serie de provocări pentru angajații din aceste industrii. Condițiile meteo nefavorabile pot duce la vizibilitate redusă, crescând riscul de accidente. Pe lângă aceasta, suprafețele înghețate sau acoperite de zăpadă pot fi alunecoase, sporind riscul de căderi. De asemenea, expunerea prelungită la temperaturi scăzute poate cauza hipotermie sau alte probleme de sănătate. 
 
În aceste condiții, salopetele reflectorizante de iarnă și
combinezoanele vătuite joacă un rol crucial pentru siguranța personalului. Acestea îmbunătățesc vizibilitatea, făcând angajații mai ușor de observat chiar și în condiții de iluminare slabă. Materialele impermeabile și izolante din care sunt fabricate aceste salopete și combinezoane protejează angajații de frig și umezeală, reducând astfel riscul de hipotermie și alte probleme de sănătate.

Pentru a maximiza protecția oferită de salopetele reflectorizante de iarnă, este important să alegeți mărimea corectă a acestora. În cazul în care aveți nevoie de ajutor, 
contactați-ne, iar noi vă trimitem tabelul de dimensiuni. Mai mult, salopeta ar trebui să fie întotdeauna curată, deoarece murdăria și petele pot reduce vizibilitatea.

 

Standarde de protecție pentru salopete reflectorizante de iarnă



În ceea ce privește reglementările și standardele de siguranță, salopetele reflectorizante de iarnă trebuie să respecte anumite standarde, cum ar fi: 


Standardul EN ISO 20471- îmbrăcămintea de înaltă vizibilitate

Acest standard specifică cerințele pentru îmbrăcămintea de înaltă vizibilitate, fiind capabile să ofere vizibilitate muncitorilor în orice condiții de lumină atunci când aceștia sunt priviți de către operatorii de vehicule sau alte echipamente mecanizate în condiții de zi și în condiții de iluminare a farurilor în întuneric. 

Salopetele reflectorizante de iarnă pot îndeplini cerințele de certificare a uneia dintre următoarele clase:

  • Clasa 1: Nivel minim: minim 0,14m² material de fundal și 0,10m² material reflectorizant (2 metri de bandă reflectorizantă cu lățime de 5 cm).
  • Clasa 2: Nivel intermediar: minim 0,50m² material de fundal și 0,13m² material reflectorizant (2,60 metri de bandă reflectorizantă de 5 cm).
  • Clasa 3: Nivel ridicat: minim 0,80m² material de fundal și 0,20m² material reflectorizant (4 metri de bandă reflectorizantă de 5 cm).


Standardul EN ISO 13688:2013 – îmbrăcăminte de protecție, cerințe generale

Prezentul standard specifică cerințele generale și recomandările pentru ergonomie, îmbătrânire, calibrare și marcare a îmbrăcăminții de protecție. Acest standard înlocuiește standardul vechi EN340.


Standardul EN 342 – îmbrăcăminte de protecție împotriva frigului

Standardul specifică cerințele și metodele de încercare pentru confecționarea îmbrăcăminții individuale de protecție împotriva frigului, la temperaturi sub -5 grade Celsius. Acest tip de echipament trebuie să ofere o izolație termică superioară și să fie respirabil, adică să permită evaporarea transpirației de pe corp. 

Standardul EN 342 definește 3 criterii pentru a asigura funcția fiziologică a îmbrăcăminții de protecție împotriva frigului:

  • A = izolație termică;
  • B = permeabilitate la aer (Clasa 1, 2 sau 3);
  • C = rezistență la penetrarea apei (opțional) (Clasa 1 sau 2).


Standardul EN 343 – îmbrăcăminte de protecție împotriva ploii

Este standardul european care se aplică la articole de îmbrăcăminte purtate pe plolaie. Standardul prevede doi parametrii de performanță și un test optional: 

  • Impermeabilitatea (4 niveluri): face referire la apa care pătrunde prin materialele îmbrăcăminții de protecție din exterior. 
  • Respirabilitatea (4 niveluri): descrie capacitatea fizică a materialului de a permite vaporilor de apă să iasă din interior spre exterior. 
  • Testul opțional al turnului de ploaie pentru îmbrăcăminte confecționată (R). Articolele de îmbrăcăminte sunt așezate pe manechine de înregistrare a datelor și sunt expuse la simularea precipitațiilor de 450 litri/ mp /h timp de cel puțin o oră.


Certificare CE

Certificarea CE este o cerință obligatorie de siguranță a UE care indică faptul că un produs a trecut anumite teste și poate fi comercializat legal oriunde în UE și în Spațiul Economic European.

 

Achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate pentru lucrătorii din construcții și logistică este una dintre cele mai simple modalități de creștere a gradului de siguranță la locul de muncă în sezonul rece.

Căutați și alte echipamente de lucru de înaltă performanță? Pe feelbox.ro, puteți găsi o gamă variată de îmbrăcăminte de lucru, de la bocanci de protecție la viziere și căști antifonare!