Jachetele din fleece reprezinta varianta ideala pentru vreme rece, mai ales pentru cei care lucreaza in frig si au nevoie de mai multe straturi care sa pastreze caldura si sa fie respirabile in acelasi timp.


Materialul fleece (sau polar) a fost folosit initial ca varianta alternativa pentru persoanele alergice la lana. In timp si-a castigat tot mai multi fani: este mult mai usor decat lana, da atat senzatia de “calduros” cat si cea de “moale”, nu se scamoseaza, este rezistent la vant. Reprezinta varianta recomandata pentru timp liber si sporturi de munte sau munca in depozite, santiere, abatoare, depozite frigorifice sau alte medii in care protectia termica este necesara pe tot parcursul anului.


Jachetele din fleece/polar, vestele fleece, caciulile fleece, manusile din fleece si, nu in ultimul rand, paturile din fleece se numara printre produsele care miros a iarna si a caldura.


Fleece-ul a aparut in 1979, cand Malden Mills, companie americana cunoscuta pentru fabricarea articolelor din blana sintetica si lana, a produs pentru prima oara lana din poliester, in colaborare cu Patagonia. Materialul seamana foarte mult cu blana sinsilelor, si initial s-a numit Synchilla, iar mai tarziu i-au schimbat numele in PolarFleece®. Malden Mills se numeste acum Polartec LLC.

Jachetele polar sau fleece au reprezentat de atunci articolele de imbracaminte vandute in milioane de exemplare de-a lungul anilor, iar Times a numit descoperirea fleece-ului drept una din cele mai bune 100 de inventii ale secolului XX.  

In industria echipamentelor de lucru, jacheta fleece este produsa atat de catre producatorii specializati pe textile (Adler-Malfini, Gildan, Kariban), cat si de catre producatorii specializati pe fabricarea echipamentelor de lucru si protectia muncii: Portwest, Ardon, Delta Plus, Mascot, Dickies.

Cele mai accesibile ca si pret, dar si cele mai vandute datorita gamei foarte variate de culori, sunt fleece-urile Adler care au o densitate de 280g/m2.

Culorile incep de la clasicele negru si bleumarin, si pana la verde menta, verde lime, rosu marlboro, verdele specific armatei, portocaliu sau albastru royal.

Daca vreti sa alegeti o varianta mai groasa pentru ca lucrati intr-un depozit friguros si, facand miscare, va incomodeaza uneori jacheta vatuita, varianta de fleece cu densitate de 400g/m2 Portwest este varianta recomandata:


Daca aveti nevoie de un fleece reflectorizant, certificat pentru inalta vizibilitate prin standardul de protectie EN ISO 20471 Clasa 3, Portwest are variante:

Exista si fleece-uri cu protectie ignifuga si antistatica, certificate conform standardelor de protectie EN ISO 11612 A1, B1, C2 si EN 1149 -5:

Vestele din fleece sunt adeseori purtate de catre lucratorii din industria alimentara, care au nevoie de protectie termica la frig, iar cele mai intalnite culori sunt alb, albastru sau visiniu:


Jachetele de lucru fleece pot fi personalizate doar prin brodare, nu pot fi inscriptionate prin transfer termic sau serigrafie. 

  • Minus: costuri de personalizare mai mari in comparatie cu serigrafia sau transferul termic
  • Plus: cea mai eleganta si rezistenta inscriptionare.


Tratate anti-scamosare, fleece-urile se spala la temperaturi nu mai mari de 40°C, nu se usuca in uscator si nu se foloseste balsam in procesul de spalare.