Conform statisticilor, 90% din accidentele survenite la nivelul capului puteau fi prevenite daca utilizatorii purtau echipamentul de protectie adecvat. [1] 

Capul este una dintre cele mai sensibile zone ale corpului, iar actiunile mecanice externe pot afecta atat pielea si oasele, dar si creierul. Parcurgeti acest articol si descoperiti 10 domenii de lucru in care purtarea castii de protectie este esentiala pentru siguranta personala a angajatilor!

Cine trebuie sa poarte casca de protectie? 

Orice lucrator expus la riscul de accidentari la nivelul capului, cauzate de caderi de obiecte sau coliziuni cu obstacole, ar trebui sa utilizeze casti de protectie conforme standardului EN 397. Aceasta masura de siguranta este esentiala mai ales in cazul lucratorilor din domeniul constructiilor, precum si pentru cei care desfasoara activitati in apropierea schelelor, in tuneluri sau in zona macaralelor. 

Cele mai multe dintre castile de protectie sunt fabricate din material termoplastic, ofera o bariera eficienta impotriva potentialelor pericole si au fost testate si certificate pentru a rezista la impactul unui obiect de 5 kg eliberat de la o inaltime de 1 metru si la penetrarea unui obiect cu varf ascutit de 3 kg eliberat de la o inaltime de 1 metru.

Componentele unei casti de protectie

Protectia asigurata de acest echipament de protectie este data de urmatoarele elemente:

  1. Calota: partea vizibila a castii, rezistenta la diverse conditii grele de lucru. Aceasta protejeaza capul lucratorului de expunerea la lumina solara, umiditate, temperatura, vibratii si impact. Calotele sunt fabricate dintr-un material termoplastic durabil, care poate rezista la conditii extreme. Periodic trebuie verificata starea materialului castii, iar castile care prezinta fisuri ale calotei trebuie imediat inlocuite. De asemenea, castile de protectie au o durata de valabilitate de maximum doi ani, termen dupa care materialul calotei imbatraneste si devine casant. Cand nu este utilizata, casca trebuie depozitata in locuri unde este ferita de razele soarelui si caldura.   
  2. Harnasamentul: ansamblul care faciliteaza fixarea castii pe cap si contribuie la reducerea partiala a energiei unui impact. Acesta poate fi insotit de o banda antitranspiratie detasabila, o curea de fixare sub barbie, o captuseala de protectie pentru o mai buna absorbtie a energiei impactului si un buton de reglare a marimii. Aceste componente asigura confortul si stabilitatea castii pe capul lucratorului. Fixarea cu curea sub barbie este obligatorie pentru lucratorii care lucreaza la inaltime.
  3. Cozorocul: are rolul de a proteja fata si ochii lucratorului de eventualele particule sau scantei ce pot aparea in timpul lucrului, precum si de razele soarelui sau precipitatii. Pentru a nu limita campul vizual in zona superioara, exista casti de protectie transparente sau casti cu cozoroc transparent si protectie UV. 
  4. Viziera: Unele casti includ o viziera retractabila ce poate fi coborata atunci cand se executa lucrari care necesita protectia ochilor.


Domenii de lucru in care aveti nevoie de o casca de protectie

Siguranta la locul de munca este o prioritate intr-o multime de domenii. Una dintre masurile de protectie fundamentale este utilizarea castilor de protectie, care joaca un rol crucial in prevenirea leziunilor la nivelul capului.

In continuare, vom explora diversele domenii de activitate in care purtarea castii de protectie este imperativa pentru siguranta lucratorilor.

1. Constructii

In santierele de constructii, exista o multime de activitati in desfasurare, inclusiv ridicarea si mutarea materialelor, utilizarea sculelor si masinilor grele etc. Toate acestea pot genera caderea unor obiecte, precum bucati de lemn, unelte sau chiar materiale de constructie mai voluminoase. Casca de protectie actioneaza ca o bariera pentru a proteja capul lucratorului de caderile acestor obiecte, prevenind astfel leziuni grave.

Descoperiti acest ghid complet pentru alegerea echipamentului necesar in domeniul constructiilor!

2. Minerit

Mineritul este o industrie extrem de periculoasa, cu numeroase riscuri asociate ce pot pune in pericol viata muncitorilor. Printre aceste riscuri se numara caderile pietrelor sau altor materiale, explozii, prabusiri si contactul cu echipamente grele sau masini. Pentru a proteja capul impotriva acestor pericole, este esential ca muncitorii din industria miniera sa poarte casti de protectie adecvate. 

In mine, conditiile de iluminare pot fi extrem de slabe sau inexistente. Din acest motiv, poate fi util ca echipamentul de protectie pentru cap pe care il alegeti sa aiba un suport pentru lampa cu prindere in mai multe puncte pentru imbunatatirea vizibilitatii in zonele intunecate.

3. Industria forestiera

 

Industria forestiera este una dintre cele mai periculoase domenii de lucru, deoarece muncitorii sunt expusi la numeroase riscuri. Unul dintre acestea este caderea de obiecte. Lucratorii sunt expusi la posibilele caderi de ramuri, bucati de lemn, pietre sau alte obiecte care pot fi dislocate in timpul activitatilor de taiere sau de vantul puternic. Casca de protectie ofera o bariera impotriva acestor pericole, prevenind leziuni grave sau chiar fatale.

De asemenea, industria forestiera implica adesea utilizarea unor utilaje si echipamente grele, precum drujbe, tractoare sau macarale. Exista riscul ca lucratorii sa intre in contact cu aceste utilaje sau sa fie implicati in accidente. In astfel de cazuri, casca de protectie poate proteja capul si fata lucratorilor, reducand riscul leziunilor grave, insa este necesar ca aceasta sa fie insotite de protectie pentru maini, corp, fata si picioare. 

4. Lucrari la inaltime

Montatorii de schele, zidarii, zugravii, instalatorii de echipamente, alpinistii industriali, lucratorii din parcurile de distractii si alte persoane care isi desfasoara activitatea la inaltime trebuie sa poarte casti de protectie din mai multe motive:

  • pentru a se proteja de obiectele in cadere: lucrand la inaltime, exista riscul ca obiectele sau uneltele sa cada de pe platforme sau schele, punand in pericol lucratorii de mai jos;
  • pentru a-si proteja capul in cazul alunecarilor: majoritatea lucratorilor care muncesc la inaltime folosesc echipamente de siguranta, cum ar fi hamuri si franghii, pentru a preveni caderile. Insa, in cazul unei caderi, casca de protectie poate ajuta la reducerea impactului la nivelul capului;
  • pentru siguranta lor in timpul deplasarii pe schele si platforme: in timp ce se deplaseaza pe schele, platforme sau structuri similare la inaltime, lucratorii pot fi expusi riscului de ciocnire cu elemente din jur sau isi pot pierde echilibrul. Casca de protectie poate ajuta la protejarea capului in astfel de situatii.
5. Industria energiei electrice

Industria energiei electrice este un domeniu de lucru care prezinta numeroase riscuri pentru angajati, iar utilizarea corecta a castilor de protectie este esentiala pentru siguranta acestora. Principalele riscuri la care se expun lucratorii din acest sector includ electrocutarea, caderea de la inaltime sau impactul cu echipamente grele. 

In cazul in care activati in industria energiei electrice, asigurati-va ca alegeti o casca de protectie electroizolanta pentru lucrarile la instalatiile de joasa tensiune, conform standardului european EN 50365. Acesta precizeaza caracteristicile castilor de protectie impotriva socurilor electrice si fenomenului periculos de trecere a curentului electric prin cap. Castile de protectie care respecta acest standard le puteti gasi  AICI

6. Industria manufacturiera

Industria manufacturiera reprezinta sectorul economic care se ocupa cu productia, transformarea si asamblarea materiilor prime si a componentelor pentru a crea produse finite. In acest sector, exista mai multe riscuri potentiale care pot duce la aparitia leziunilor la cap. Aceste riscuri pot varia in functie de tipul de activitate si de echipamentele folosite intr-o anumita industrie, dar pot include urmatoarele:

  • caderi de obiecte;
  • ciocniri cu masini si echipamente;
  • expunerea la substante chimice;
  • dezechilibru sau caderi;
7. Industria petroliera si chimica

Aceasta este una dintre cele mai periculoase industrii, cu riscuri specifice care necesita protectie adecvata a capului. Lucratorii din aceste domenii de activitate se confrunta cu multiple pericole, printre care se numara riscul de explozie, de a fi loviti de echipamente sau obiecte grele si expunerea la substante chimice periculoase. Toate aceste riscuri pot cauza leziuni grave, de aceea este esentiala utilizarea castilor de protectie.

8. Industria metalurgica

Un alt domeniu de activitate in care este obligatorie purtarea unei casti de protectie este industria metalurgica. Riscul de accidentare poate fi foarte mare in acest sector, din cauza manipularii metalelor grele, a masinilor de prelucrare si a temperaturilor inalte. Castile de protectie asigura o protectie eficienta impotriva loviturilor la cap si a obiectelor cazute, reducand astfel riscul de leziuni grave.

9. Sudura

Sudura este o activitate care implica riscuri semnificative pentru siguranta lucratorilor. In timpul procesului de sudura, muncitorii sunt expusi la scantei, metale incinse, radiatii ultraviolete si infrarosii, precum si zgomot intens. Toate acestea pot cauza leziuni grave, arsuri, deteriorarea ochilor si auzului.

Pentru o protectie adecvata in timpul sudurii, alegeti o casca de protectie conforma ce respecta EN 175, standardul pentru ochelari si casti de sudura. In plus, filtrele pentru protectia ochilor cu care este echipata casca de sudor trebuie sa respecte standardul EN 169 si trebuie schimbate periodic cand se degradeaza, filtrele fiind produse consumabile. 

10. Serviciul de pompieri


Pompierii se confrunta cu incendii devastatoare, explozii, prabusiri de cladiri si alte situatii periculoase, care le pot pune viata in pericol in fiecare zi. Din acest motiv, purtarea unei casti de protectie este absolut necesara pentru a-si proteja capul impotriva obiectelor cazute sau a altor pericole care pot aparea in timpul misiunilor de salvare.

Inainte sa achizitionati casca de protectie, asigurati-va ca aceasta este conforma cu aceste standarde:

  • EN 443: casti de pompieri pentru interventie in spatii inchise;
  • EN 14458: echipament de protectie vizuala pentru pompieri si echipe de interventie in situatii de urgenta;
  • EN 166: cerinte generale pentru echipament individual de protectie a ochilor.

Aflati mai multe despre standardele de protectie ignifuga pentru imbracamintea de lucru profesionala!


Standarde protectia capului

Pentru a asigura un nivel adecvat de protectie, este vital sa cunoasteti standardele internationale referitoare la castile de protectie utilizate la locul munca. Mai jos puteti regasi cele mai importante standarde si reglementari aplicabile castilor de protectie, impreuna cu caracteristicile esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru protejarea angajatilor:

EN 397 – Standardul general pentru casti de protectie

Toate castile care sunt certificate in conformitate cu acest standard trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • amortizare verticala a socurilor, la caderea unui obiect de 5 kg de la inaltimea de 1 m, energia distribuita pe cap nu trebuie sa depaseasca 5 kN.;
  • rezistenta la penetrare (obiecte ascutite si taioase), vârful masei de testare utilizata (3 kg de la 1 m înaltime) nu trebuie sa vina în contact cu craniul;
  • rezistenta la actiunea flacarilor, casca este expusa la flacara nu trebuie sa arda cu flacara mai mult de 5 secunde dupa îndepartarea flacarii;
  • sa ofere posibilitatea de fixare cu ajutorul curelei de barbie
EN 812 – Casti de protectie de tip usor pentru industrie (sepci cu calota de protectie)

Aceasta metoda de testare asigura principiile generale de evaluare a performantelor castii de protectie in cazul unor ciocnirii sau perforari. Testarea s-a efectuat prin lovirea castii de 4 ori cu un percutor din otel plat, de 5 kg, eliberat de la o inaltime de 25 cm.

Rezistenta la perforare s-a realizat prin lovirea castii cu un con ascutit de 500g eliberat de la o inaltime de 50 cm, iar percutorul nu a putut intra in contact cu capul manechinului de testare. 

EN 50365 – Standardul pentru izolare electrica

Aceste casti sunt testate pentru a oferi protectie impotriva socurilor electrice si pentru a preveni fenomenul periculos de trecere a curentului electric prin cap. 

Cerinte:

  • toate castile trebuie sa indeplineasca si cerintele conform EN 397;
  • protectie impotriva curentului alternativ pana la 1000 V (c.a.) sau impotriva curentului continuu pana la 1500 V (c.c.);
  • castile izolante nu trebuie sa contina piese conductoare;
  • orificiile de ventilatie (daca exista) nu trebuie sa permita contact neintentionat cu piese sub tensiune.

Importanta utilizarii castilor de protectie in anumite domenii de activitate este incontestabila. Daca activati intr-una dintre industriile mentionate mai sus, siguranta personala ar trebui sa fie intotdeauna prioritara.

________________________
Surse
[1] OSHA Personal Protective Equipment Standard Annual Training, accesat la data de 09.05.2023