Pe lista echipamentelor de protectie pentru vreme rece se regasesc in fiecare an jachete vatuite, salopete vatuite, bocanci de protectie imblaniti, veste vatuite, bluze cu maneca lunga, caciuli si manusi de protectie cu protectie termica. Jachetele vatuite reflectorizante 3 in 1 sau chiar 7 in 1 sunt jachetele multifunctionale folosite de cei care au nevoie atat de protectie la frig, cat si de vizibilitate maxima, lucratorii din constructii sau cei din politie fiind cei care achizitioneaza cel mai des astfel de echipamente. Avantajul de a utiliza o jacheta cu maneci detasabile sau captuseala detasabila consta in mai multe optiuni de purtare, jacheta se poate transforma cu usurinta intr-o vesta termica, spre exemplu.

Care sunt criteriile de alegere a jachetelor de protectie vatuite?

Bugetul, culoarea, design-ul... in orice ordine. Unii lucratori au nevoie de jachete mai lungi, pentru ca lucreaza in frig si munca lor nu presupune prea multa miscare, altii au nevoie de jachete scurte, model pilot, pentru ca au nevoie de mobilitate mai mare si o jacheta lunga ii incomodeaza.

Unul din criteriile pe care merita sa pui accentul cand alegi echipamentul de iarna este certificarea ca echipamentul de protectie te protejeaza cu adevarat impotriva frigului. O jacheta vatuita nu e suficient sa tina numai de cald, ea trebuie sa protejeze utilizatorul sa nu transpire si sa ofere respirabilitate. Jachetele cu protectie la frig sunt certificate prin standardul de protectie EN ISO 342, cel mai important standard pentru imbracamintea de protectie la frig.

STANDARDUL EN 342 - Protectie impotriva Mediului Rece - Îmbracamintea de protectie certificata conform standardului european EN342 asigura protectia purtatorului împotriva mediului rece. Specifica cerintele si metodele de testare a performantelor ansamblurilor de îmbracaminte (adica combinezoane sau costume de doua piese) pentru a proteja împotriva efectelor mediilor reci, egale sau sub -5 ° C. Clasificarea tine cont factori precum capacitatea de izolare termica, permeabilitatea aerului si rezistenta a vaporii de apa.

Pentru ca ninsoarea, ploaia, ceata, umezeala sunt specifice anotimpului rece, echipamentele de protectie folosite de utilizatorii care lucreaza in aer liber trebuie sa fie si impermeabile, lucru dovedit prin standardul de protectie EN  ISO 343.


STANDARDUL EN 343 - Protectie impotriva Ploii - este standardul european care se aplica la articole de imbracaminte purtate in conditii meteorologice nefavorabile. Acesta precizeaza caracteristicile imbracamintei de protectie impotriva influentei vremii nefavorabile, vant si racire peste -5 ° C. Standardul prevede doi parametri de performanta: X = Rezistenta la penetrarea apei (3 niveluri) si Y = proprietati respirabile (3 niveluri)

Jachetele pot avea una sau mai multe certificari, spre exemplu o jacheta de iarna poate fi certificata atat EN 342 pentru protectie la frig, cat si EN 343 pentru impermeabilitateOptional, in functie de domeniul in care se lucreaza (spre exemplu constructii sau transporturi), este necesara si certificarea pentru echipamente reflectorizante, EN ISO 20471.

Daca iti calculezi bugetul pe an, si nu pe sezon, in loc de jacheta vatuita pe care o porti cateva luni din an poti opta pentru o jacheta de protectie 5-in-1 si o vei putea purta aproape tot timpul anului. O data ca jacheta vatuita lunga, alteori ca jacheta scurta, cu maneci din fleece, sau ca vesta termica. Pentru ca ai mai multe echipamente intr-unul singur.