Pentru ca intotdeauna munca in conditii de vizibilitate redusa presupune riscuri si accidentele sunt adesea foarte grave, echipamentele de protectie de inalta vizibilitate (veste reflectorizante, jachete reflectorizante, pantaloni reflectorizanti) au rolul de a preintampina accidentele si de a proteja utilizatorii. Fie ca lucreaza in exterior, pe timp de zi sau de noapte (in conditii de ceata, ploaie, lapovita, pe timpul noptii) sau in interior (in conditii de luminozitate scazuta), utilizatorii supusi unor astfel de riscuri trebuie sa poarte in mod obligatoriu echipamente care au rolul de a le semnaliza prezenta.

Munca pe santiere, in apropierea utilajelor grele, in transporturi, la caile ferate sau drumuri,  industria forestiera, munca in depozite sunt cele mai frecvente tipuri de activitati in care este nevoie ca lucratorii sa fie cat mai vizibili.

Benzile reflectorizante nu sunt suficiente pentru a semnaliza prezenta celui care lucreaza in conditii de vizibilitate redusa, protectia este asigurata numai in cazul in care echipamentele de protectie sunt certificate conform standardului international ISO 20471.

Imbracamintea de inalta vizibilitate este intotdeauna de culoare fluorescenta (galben sau portocaliu), combinata cu material reflectorizant care indeplineste cerintele de clasificare in 3 clase diferite:


Clasa 1: nivel minim


Nivelul minim de protectie, poate fi folosit in activitati in care riscul de a nu fi vazut este minim sau impreuna cu un echipament de clasa 2 sau 3.Trebuie sa contina minim 0.14 m2 material fluorescent si 0.10 m2 material reflectorizant (2m de banda reflectorizanta de 5 cm).  Exemplu, Geaca reflectorizanta in 2 tonuri S769 si tricoul polo reflectorizant in 2 tonuri S479.

Clasa 2: nivel intermediar


Nivelul intermediar de protectie, trebuie sa contina minim 0.50 m2 material fluorescent si 0.13 m2 material reflectorizant (2.60 m de banda reflectorizanta de 5 cm). Exemplu, vesta reflectorizanta Two Band & Brace C470 si pantalonii reflectorizanti RT61.

Clasa 3 : nivel ridicat


Nivel ridicat de protectie, necesar oricarei persoane care lucreaza in apropierea drumurilor, liniilor ferate sau in aeroporturi. Trebuie sa contina minim 0.80 m2 material fluorescent si 0.20 m2 material reflectorizant (4m de banda reflectorizanta de 5 cm). Exemplu, Geaca reflectorizanta 3 in 1 Bomber C466 si Geaca reflectorizanta 3 in 1 GlowTex G465, cu banda fluorescenta GlowTex care asigura luminozitatea si vizibilitatea in conditii de intuneric.  


Poti fi sigur ca echipamentul de protectie pe care il porti este conform cu EN ISO 20471?

Certificatul eliberat de un organism de testare atesta ca materialul sau haina care au fost trimise spre testare este in conformitate cu standardul EN ISO 20471. Fara a garanta insa ca productia in vrac respecta standardul: jacheta testata a indeplinit cerintele standardului, productia ulterioara posibil sa indeplineasca cerintele.

Portwest este unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de protectie reflectorizante, ofera cuprinzand toata gama de imbracaminte reflectorizanta: geci reflectorizante, pantaloni reflectorizanti si veste de inalta vizibilitate .

Pentru a fi 100% sigur ca echipamentele de protectie de inalta vizibilitate protejeaza cu adevarat, fiecare rola de material si banda reflectorizanta este testata de Portwest cu un echipament specializat, care atesta ca intreaga productie indeplineste normele de protectie.