Manusile de protectie impotriva taierii reprezinta echipamentul esential de protectie care asigura siguranta mainilor in timpul activitatilor cu obiecte ascutite sau taioase. Cei mai expusi acestor accidente de munca sunt lucratorii din industria de prelucrare a alimentelor si lucratorii care folosesc obiecte metalice ascutite in timpul proceselor industriale.

Alegerea celor mai bune manusi de protectie impotriva taierii depinde de cerintele specifice ale mediului de lucru si de nivelul de protectie necesar.

Pentru a alege cele mai bune manusi anti-taiere, iata cateva aspecte de luat in considerare:

a)     NIVELUL DE PROTECTIE.

Manusile cu rezistenta la taiere sunt clasificate pe baza nivelului lor de protectie impotriva taierii, conform standardului european EN388:2016+A1:2018. Pictograma specifica standardului de protectie mecanica este insotita de 4 caractere (la standardul vechi, EN388:2003) sau 6 caractere (la standardul nou, EN388:2016). In imaginea de mai jos se poate observa ce reprezinta fiecare din cei 4, respectiv 6, parametri.



In standardul EN388:2016 rezistenta la taiere a manusilor este evidentiata de doi parametri:

* - Rezistența la tăiere cu forta constanta (1...5), parametrul al doilea care poate lua valori intre 1 si 5, unde 5 e nivelul cel mai mare de protectie. Manusa e testata cu o lama rotativa si o apasare constanta iar nivelul 5 este penntru manusile care sunt taiate dupa un numar maxim de rotatii.

** - Rezistenta la taiere cu forta variabila (A...F), penultimul parametru de la standardul nou, EN388:2016, care poate lua valori intre A si F, unde F este protectia cea mai mare la taiere. Manusa e testata cu o lama liniara, intr-o singura trecere de 20 mm. Cu cat apasarea la care se reuseste taierea materialului manusii este mai mare, cu atat rezistenta la taiere este mai mare.

b)     MATERIALUL DIN CARE SUNT FABRICATE MANUSILE ANTI-TAIERE

 6 materiale utilizate in fabricarea manusilor de protectie la taiere:

1.     Fibre de sticla: material dur si extrem de rezistent la taiere. Ofera o buna dexteritate a mainilor, sunt rezistente la abraziune si uzura pe termen lung, rezista si la temperaturi ridicate sau substante chimice. Manusile din fibre de sticla sunt usoare si confortabile, repreznta o alegere excelenta de protejare a mainilor impotriva taieturilor sau zgarieturilor. Desi manusile din fibra de sticla au numeroase avantaje, exista si cateva dezavantaje, tocmai de aceea este importanta identificarea clara a mediului de lucru in care se vor folosi manusile anti-taiere. La persoanele cu pielea sensibila sau alergii pot aparea iritatii ale pielii, iar in medii cu temperaturi scazute se pot rigidiza, aspect care afecteaza dexteritatea si confortul lucratorului.

2.     Kevlar: fibra sintetica de aramida, usoara si foarte rezistenta la taiere sau perforare. Datorita rezistentei si versatilitatii lor, manusile din kevlar se folosesc in industria metalurgica, constructii, industria alimentara, manevrarea sticlei si multe alte domenii. Kevlarul are, in general, o rezistenta mai mare la taiere decat fibra de sticla, insa nu exista un raspuns universal legat de “care sunt mai bune” dintre manusile din kevlar si cele din fibre de sticla.

3.     Nitril: cauciuc sintetic, are o buna rezistenta la uleiuri, grasimi, solventi si diverse substante chimice. Manusile anti-taiere din nitril sunt potrivite mai ales pentru asamblarea sau manipularea pieselor, asamblarea sau manipularea vehiculelor, rafinarii. Ofera o buna aderenta, sunt flexibile si rezistente la taiere.


4.     HPPE (High-Performance Polyethylene): fibre sintetice foarte rezistente la taiere si rupere, fabricate din polietilena cu densitate mare. Foarte usoare si flexibile, rezista si la temperaturi inalte, si la temperaturi scazute, fara a-si modifica forma. Potrivite pentru manipularea metalelor.

5.     Manusi din inele otel inoxidabil sau manusi din zale metalice: folosite mai ales in industria alimentara (macelari), protejeaza impotriva taierilor provocate de cutite ascutite.

6.     DyUltra: un nou material rezistent la taiere, dezvoltat pentru a atinge cel mai ridicat nivel de rezistenta la abraziune de pe piata, mai puternic decat pararamidele. Confortabile si usoare in acelasi timp, manusile din material DyUltra ofera protectie la taiere mai mare chiar decat nivelul F, nu contin fibre de sticla si astfel nu provoaca alergii.

 

c)     MARIMEA POTRIVITA SI DEXTERITATEA

Daca manusile sunt prea mici, vor fi inconfortabile si greu de purtat; daca manusile sunt prea mari, nu vor putea fi folosite de cei a caror activitate implica lucrari de precizie. Fiecare producator de manusi are propriul tabel de marimi:unele marci pot folosi litera S (small), M (medium), L (large), XL (extra large), XXL.  Alte marci utilizeaza numere (7 = marimea S, 8 =M, 9=L, etc). Este important ca manusile anti-taiere sa ofere maxima dexteritate, astfel incat lucratorii sa poata manevra eficient obiectele.

 

d)     MEDIUL DE LUCRU


Intotdeauna trebuie sa tineti cont de mediul de lucru cand alegeti manusile de protectie impotriva taierii. Iata cateva exemple de medii de lucru si cerintele asociate manusilor anti-taiere:

1.     Industria metalurgica si prelucrarea metalelor: in aceste medii există riscul de taiere din cauza pieselor de metal ascutite, sculelor si masinilor. Manusile de protectie ar trebui sa ofere o rezistenta ridicata la taiere si sa fie durabile pentru a rezista la frecarea si abraziunea provocata de manipularea metalelor.

2.     Industria constructiilor: in acest domeniu, lucratorii pot avea de-a face cu materiale de constructie aspre, inclusiv caramizi, beton sau placi de sticla. Mănusile ar trebui sa ofere protectie împotriva taierii și perforarii.

3.     Industria alimentara: manusile antitaiere ar trebui să protejeze mainile de cutitele ascutite utilizate in procesarea alimentelor si sa fie certificate food safe pentru a preveni contaminarea.

4.     Industria sticlei: lucratorii din industria sticlei manipuleaza obiecte fragile, cum ar fi sticle și oglinzi. Manusile antităiere ar trebui să ofere o protectie adecvata împotriva taierii cu sticla sau a altor materiale aspre utilizate în productia sticlei.

5.     Industria electronica si asamblarea: manusile ar trebui sa fie antistatice pentru a preveni descarcarile electrostatice si sa ofere o buna dexteritate pentru a manipula componente electronice mici.

6.     Lucrul cu cutite sau obiecte ascutite: cand lucratorii utilizeaza cutite si alte obiecte ascutite pentru taiere si procesare, manușile antitaiere ar trebui sa ofere o protectie de înalta calitate impotriva acestor riscuri.

7.     Lucrul în medii umede: daca mediul de lucru implica contactul cu lichide sau medii umede, manusile ar trebui sa fie rezistente la apa și sa ofere o buna aderenta in conditii umede.

8.     Industria chimica: pentru lucrul cu substante chimice periculoase, manusile ar trebui sa fie si rezistente la substantele chimice, pe langa proprietatile antitaiere.

 

In concluzie, utilizarea celor mai bune manusi de protectie antitaiere joaca un rol vital în protejarea lucratorilor si prevenirea accidentelor de lucru. Alegerea și utilizarea adecvata a acestor manusi pot aduce o contributie semnificativa in asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos pentru toti cei implicati in activitati cu potentiale riscuri de taiere si ranire.